maandag, februari 26, 2018

Wat vind ik van...vrijwilligers

Ik ben al jaren vrijwilliger bij Scouting, de grootste jeugdvereniging van Nederland. Vrijwilligers zijn eigenlijk rare mensen. Ze zetten zich, zonder dat ze er een geldelijke beloning (lees: salaris) voor krijgen, ergens voor in. Zomaar. Gratis. Voor niks. In dit door efficiëntie gedreven tijdperk echt een bijzonder fenomeen: een mens die zich inzet voor een ander zonder er iets materieels voor terug te verwachten. Maar, uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om vrijwilligers wel het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden. Niet financiële waardering zozeer, maar eerder het gevoel dat wat ze doen ook echt belangrijk is, gewaardeerd en gezien wordt.

Of je nou vrijwilliger bent bij voetbalclub DTS Ede, taalmaatje voor een vluchteling, allrounder bij het poppodium, wijkverbinder in de wijk Kernhemkoopjesjager bij de Meet-in, of wat dan ook,  je doet het uiteindelijk voor een ander. Daarmee zijn vrijwilligers het cement van de samenleving. Dat klinkt misschien wel dramatisch en zwaar, maar ik ben ervan overtuigd dat zonder hen, de samenleving vast zou lopen.

Ik vind daarom dat het de taak van de gemeente is om er zorg voor te dragen dat de slagkracht van vrijwilligers vergroot wordt. Wat ik daarmee bedoel is dat de gemeente Ede de administratieve rompslomp moet verminderen (Minder papier! Duidelijkheid over subsidies!), de VOG gratis moet maken, OZB voor verenigingsgebouwen moet afschaffen, maar ook moet luisteren naar vrijwilligers. Durf als vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie de gemeente uit te dagen als je vindt dat het beter, anders of slimmer kan in je wijk, bij je groep of je vereniging.

Hieronder leggen we kort uit hoe we dit zien als je een hoed met vier deuken op je hoofd hebt.



Dit vindt het CDA Ede: Vrijwilligers, mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een ander, zijn onmisbaar. Ze dragen enorm bij aan de leefbaarheid van onze dorpen, wijken en buurten. De gemeente Ede kent duizenden vrijwilligers, zoals bij scouting, sportverenigingen en kerken. Ze zetten zich vanuit hun innerlijke overtuiging in. De gemeente kan veel doen om vrijwilligerswerk gemakkelijker en leuker te maken. Ede wordt de vrijwilligersgemeente van Nederland, dat is een prachtig streven! Wij willen de regels voor onkostenvergoeding van vrijwilligers versoepelen en de administratieve lasten verminderen, zodat ze niet terechtkomen in onbegrijpelijk papierwerk, trage procedures en kosten. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers is gratis.

Kortom, CDA en vrijwilligers, een fijne combinatie.




Geen opmerkingen:

Most Viewed