woensdag, januari 29, 2014

Humanoid Resource Management

Science fiction. Dat gaat toch over zaken die er ooit (of wellicht nooit) komen? Spannende verhalen die ontspruiten uit het brein van een fantasierijke auteur. Verhalen over robots, parallelle universa en ook nog timetravel? Ten aanzien van de opkomst van de robots begint de fiction echter steeds meer een fact te worden. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat robots basale werkzaamheden van de mensen gaan overnemen (als zij dit niet al doen). Hierbij gaat het niet over fabriekswerk en serieproductie, daar is al veel gerobotiseerd, maar over werkzaamheden als de tuin sproeien en onderhouden, de bus of auto rijden, les geven, zieken verplegen, een biertje tappen en lastige teksten vertalen. Allemaal werkzaamheden die nu door mensen worden gedaan. Mensen, die  voor deze taken aangenomen en voor hun taak opgeleid moeten worden, die functioneringsgesprekken moeten hebben (of zouden moeten hebben), die salaris moeten ontvangen, die herplaatst moeten worden bij ontslag en die gemotiveerd moeten worden. Allemaal taken die binnen het HRM-domein vallen. 

Humanoid 

Maar het gaat nog verder. Een wel heel treurig beeld schetst de futuroloog Ben Way in zijn boek Jobcalypse: The end of human jobs and how robots will replace them. In dit boek zijn de banen die overblijven en door mensen uitgevoerd worden de kruimels die blijven liggen. De kans bestaat dus dat over een niet al te lange tijd HRM niet meer gaat over het managen van mensen maar over het managen van robots (humanoids): humanoid resource management.
Dit heeft zeker gevolgen voor de ontwikkeling van het HRM-vakgebied. Een korte, futuristische (met een 'tong in de wang') schets.
  • De HR-professional wordt in deze situatie steeds minder een employee champion of strategisch business partner, maar een humanoid alignment officer: de professional die de doelen van de robots in lijn brengt met de doelen van de organisatie.
  • Een hogeschool of universiteit (eentje met een visionaire blik) zal in haar curriculum van een masteropleiding HRM tijd en ruimte zal moeten inruimen voor vakken als robotica, artificial intelligence en human-machine interfaces.
  • In het benefitpakket van organisaties worden naast verlofdagen ook extra smeerolie en frisse printplaten opgenomen worden.
  • Er zal beleid voor senior robots ontwikkeld moet worden: hoe kunnen we nog krachtiger gebruik maken van de expertise en arbeidsduur van robots met een 'wat kilometers op de teller'.
Deze vraag blijft wel over: wat gaan wij, de werkende mens, dan eigenlijk doen?

Geen opmerkingen:

Most Viewed