dinsdag, juli 09, 2013

Tweak uw policies: vier vragen om je beleid te toetsen


HR professionals krijgen nogal eens de eervolle taak om beleid te ontwikkelen. Beleid is papier waarop je beschrijft wat gedaan moet worden om een bepaald doel te halen en hoeveel middelen (geld, tijd, etc.) daarvoor beschikbaar zijn. De simpelste definitie van beleid: doelen en middelen op twee vellen A4. Je kent het waarschijnlijk wel.
Interessante vragen die minder vaak gesteld worden als het om beleid gaat zijn: waarom zou ik eigenlijk beleid maken? Is het opstellen van beleid op elke vraag het juiste antwoord? Of zijn andere interventies meer op hun plaats. Helaas, in de praktijk is beleidsformulering wel vaak het toverwoord als er een probleem is dat opgelost moet worden. Immers, wat op papier staat, bestaat. 'We moeten hier echt beleid over hebben' is dan een veelgehoorde opmerking waarmee de afdeling HR dan weer mee aan de slag kan.

 HRM'ers zullen hier altijd vragen bij moeten blijven stellen. Beleid schrijven is niet altijd het antwoord voor elk probleem. De vraag naar beleid kan namelijk ook een verkapte vorm van angst zijn. Angst om bijvoorbeeld besluiten te nemen omdat je bang bent voor de gevolgen als je zelf een besluit moet nemen. Laat het dan maar op papier zetten dan hoeft niemand een besluit te nemen.
 
Maar meer nog bij het vaststellen van de eigen beleidsagenda van HR is het belangrijk om deze vraag vast te houden. HRM is immers een modegevoelig vakgebied waarin je makkelijk van hype naar hype kunt schrijven. Een toetsingskader zou daarbij kunnen helpen. Hieronder staan vier vragen die elke HR professional zichzelf zou moeten stellen bij het ontwikkelen van HR beleid, policies en strategieën.
  1. Wordt mijn organisatie door dit beleid attractiever voor (potentiele) medewerkers zodat ik de beste diensten/producten kan leveren? 
  2. Wordt de organisatie door dit beleid meer ontwikkelingsgericht zodat we meer en beter kunnen leren?
  3. Draagt het beleid bij aan de totstandkoming van reflectie van professionals binnen de organisatie?
  4. Draagt het bij aan het creëren van van verbindingen tussen mensen binnen en buiten de organisatie zodat we meer kunnen profiteren van elkaars kennis?
Als je minimaal twee liefst drie van de vier vragen voluit positief kunt beantwoorden, is je beleid HR fad/hype proof.

Deze vier vragen zijn gebaseerd op het door mij ontwikkelde CARD model waar ik de komende blogs op in zal gaan. CARD staat voor: Connect, Attract, Reflect, Develop en omvat die beïnvloedingsgebieden die HR kan hanteren om de complexe realiteit in organisaties te beïnvloeden. Ook kan het dienen helpen bij het vinden op antwoorden bij het HR vraagstuk.

Foto: morguefile.com

Geen opmerkingen:

Most Viewed